keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Orkut projekti

Orkut on Suomessa varsin tuntematon, mutta mm. Brasiliassa ja Intiassa palvelu on saavuttanut suuren suosion. Itselleni palvelu oli jo ennestään tuttu, mutta olen käyttänyt sitä vain satunnaisesti.

Ryhmämme lähti projektiin varsin spontaanisti kokeilumielellä. Alkuvaiheessa ongelmia tuotti communityn lisääminen Orkkuihin sekä communityn aiheen keksiminen. Ryhmäläisillä ei ollut tietoa intialaisten mielenkiinnonkohteista tai ylipäätänsä kohderyhmästä. Soutamisen ja huopaamisen jälkeen valitsimme communityn aiheeksi avantouinnin, jota muokattiin vielä projektin aikana.

Yritimme pääasiassa promota Orkut communityämme muiden communityjen keskustelupalstoilla sekä yksittäishenkilöiden profiileissa. Lopullinen saldomme projektista oli muutama communityyn liittynyt intialainen mies. Vaikka saldomme olikin pieni, oli hienoa huomata, että näin kaukaiseen kohderyhmään on mahdollista saada kontaktia verkkoyhteisön avulla.

Jälkeenpäin ajateltuna suunnitteluvaiheeseen olisi pitänyt satsata enemmän ja hioa communityn ideaa jo ennen sen julkaisua Orkuissa. Myös promoviestien kehittämiseen olisi pitänyt kiinnittää enemmän huomiota: Mitä yksilöllisempää ja harkitumpaa promoaminen oli, sitä varmemmin siitä kiinnostuttiin.

Työvälineenä Orkut tuntui kömpelöltä ja rajallisemmalta kuin mitä Facebook. Ryhmän sisäisinä yhteydenpitovälineinä käytimme Googlen tarjoamia palveluja: Wave sekä Google documents. Wave toimi hyvin keskustelualustana, mutta vaati nopean verkkoyhteyden. Silloin tällöin Wave heitti käyttäjiä myös ulos kesken keskustelun. Google docsia käytimme nimensä mukaisesti dokumenttien jakamiseen. Ohjelmat toimivat hyvin yhteydenpitovälineinä, kunhan niitä muutaman kerran jälkeen oppi myös käyttämään.

Kun siis lähdet perustamana ryhmää johonkin verkkoyhteisöön, ”uhraa” aikaa suunnitteluun! Ota selvää kohderyhmästäsi ja opettele käyttämään verkkoyhteisön tarjoamia palvelua. Saatuasi ryhmän verkkoon ole aktiivinen yhteisössä ja tuota mielenkiintoista sisältöä sekä aiheuta mahdollisimman paljon keskustelua. Koska sana on vapaa, on ryhmää myös seurattava ja reagoitava mahdollisiin kommentteihin ja kysymyksiin. Ja vielä näin viimeiseksi muista ottaa ryhmäsi mukaan myös yrityksen muuhun markkinointiin.

1 kommentti: